Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Prehistorische klimaatveranderingen

Appy Sluijs | Peter Kuipers Munneke

Klimaatveranderingen in het verleden kunnen ons helpen de huidige klimaatverandering en de gevolgen daarvan te begrijpen.

Door de geschiedenis heen heeft het klimaat op aarde vele extremen gekend: van zeer hoge temperaturen tot ijstijden. De CO2-concentratie in de atmosfeer heeft invloed op het klimaat. Maar wat gebeurt er precies met het klimaat en de oceaan als de CO2-concentratie snel stijgt? Deze vraag kunnen we beantwoorden met bijvoorbeeld klimaatmodellen, waarmee we periodes in het verre verleden kunnen bestuderen waarin de CO2-concentratie door natuurlijke oorzaken hoog was. Hoe kwam die CO2 toen in de atmosfeer? Hoe zag de aarde er in deze periodes uit en hoe reageerde het leven op aarde? Appy Sluijs en Peter Kuipers Munneke gaan in op klimaatcycli, ijstijden en de manier waarop ze deze onderwerpen bestuderen. De huidige klimaatverandering wordt in een historisch perspectief geplaatst, maar ze blikken ook vooruit op de toekomst.

Appy Sluijs is Universitair Docent aan de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht en lid van De Jonge Akademie. Als veelbelovend wetenschapper doet hij onderzoek naar veranderingen in klimaat en de oceanen in perioden die door natuurlijke oorzaak gekarakteriseerd werden door hoge CO2-concentraties in de atmosfeer. In 2007 ontving hij een Veni-beurs en in 2010 een beurs van de European Research Council.
Polair onderzoeker Peter Kuipers Munneke doet onderzoek naar het weer en klimaat van de ijskappen op Groenland en Antarctica. Daarbij maakt hij gebruik van weermodellen, satellietwaarnemingen, en van gegevens die hij verzameld heeft tijdens veldwerk op beide ijskappen. Hij heeft natuurkunde gestudeerd in Groningen, en is gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht.

Interessante links
Appy Sluijs in De wereld draait door
Peter Kuipers Munneke vanaf het Groenlandse ijs Weblog 2007-2008

buttonPptPowerpointpresentatie Appy Sluijs
buttonPptPowerpointpresentatie Peter Kuipers Munneke

Ook in deze serie

Fred Spoor
Menselijke evolutie en soortendiversiteit
Nederlands

In het verleden deelden wij, de moderne mens, de aarde met populaties van Homo erectus, Homo neanderthalensis, Homo floresiensis en de mysterieuze Denisovans.

Zie ook

Kenniscafé Groningen
Henri Leuvenink, Marion Siebelink en Inge Loohuis
Hoe ver zijn we?
Nederlands

UMCG ontwikkelde een nieuwe bewaartechniek om organen en in een betere conditie te kunnen houden.

Jelle Reumer
Nederlands

Van miljoenen jaren oude fossielen in winkelcentrum Hoog Catharijne tot een Portugese zeeslak in de vloer