Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
In serie
Nederlands

Verliefdheid

Prof.dr. Ad Vingerhoets

Vlinders in je buik, een gebrekkige eetlust en voortdurend denken aan die ene ander... De kenner weet het al: een ernstig geval van verliefdheid. De wetenschap is nog niet zo heel lang in verliefdheid geïnteresseerd. Wat is verliefdheid eigenlijk?
Is liefde een ziekte of een psychische aandoening? Een nuttige emotie? Een nutteloos restverschijnsel uit de oertijd of een belangrijk eigentijds fenomeen? Een chemisch proces dat vooral in onze hersenen is te traceren? Deze lezing beweegt zich heen en weer tussen een klinische ontmaskering van verliefdheid en pure verwondering over al het moois dat liefde heet. Op basis van inzichten uit verschillende wetenschappen komt Ad Vingerhoets aan het eind van zijn lezing met een aantal do’s and don’ts voor verliefden. Gouden tip: ga samen hardlopen of naar een griezelfilm!

Prof.dr. A.J.J.M.(Ad) Vingerhoets is aan de Universiteit van Tilburg verbonden en werkzaam op het terrein van de klinische gezondheidspsychologie. Zijn expertise ligt met name op het gebied van stress, emoties, en kwaliteit van leven. Zijn bijzondere belangstelling gaat daarbij uit naar huilen, stress en vrije tijd, en de ontwikkeling van nieuwe meetmethoden voor het meten van deze aspecten. Samen met Miranda van Tilburg schreef hij het boek De ondraaglijke lichtheid van de liefde (Rotterdam, Donker, 2005).

Zie ook

Manfred Spitzer. Co-speaker Justine Pardoen
How we destroy our brains
English

Manfred Spitzer warns us that too much computer use leads to ‘digital dementia’. The more we use computers , the more our memory is deteriorating.

sara kee
Reis! Alleen op de wereld
Nederlands

Alleen reizen geeft het ultieme gevoel van vrijheid, maar je wordt ook met jezelf gconfronteerd, ervaarde filosoof en schrijver Sara Kee.