Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

Van hiëroglief tot drukletter

Het ontstaan van het schrift in het Nabije Oosten
Theo Krispijn

Ons huidige schrift komt voort uit een alfabetisch systeem dat teruggaat op het hiërogliefenschrift van de oude Egyptenaren.

Landbouwers in de nieuwe steentijd (+- 8000 v. Chr.) vonden een systeem van fiches uit om hoeveelheden uit te drukken. Dat zou je als een vroege vorm van ‘schrift’ kunnen beschouwen. Pas van echt schrift, d.w.z. op klei, hout of papyrus gegraveerde of getekende figuurtjes, kan men spreken iets voor 3000 v. Chr. In Egypte en Mesopotamië ontstonden ongeveer tegelijkertijd los van elkaar het spijkerschrift en het hiërogliefenschrift. Beide schriften maken gebruik van klank- en woordtekens. Het verhaal van ons eigen schrift begint bij het hiërogliefenschrift. Dat systeem heeft de sprekers van Semitische talen in de Levant (Palestina en Syrië) geïnspireerd tot hun eigen alfabetische schrift. Dat alfabetische systeem stond op zijn beurt weer aan de basis van het Grieks en Latijn en dus van ons eigen schrift.

Theo Krispijn werkt als docent Sumerische talen aan de vakgroep Oude Culturen van de Mediterrane Wereld van de Universiteit Leiden. Hij publiceerde artikelen en boeken over de Sumerische taal- en letterkunde, de godsdienst van Mesopotamië, Oud-Oosterse muziek en de Elamitische taal.

Interessante links
Basisuniversiteit: Schrijven in het Oude Mesopotamië
Wetenschap24: De eerste melodie

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Marie-José Bonthuis, Anton Vedder, Stefan Nieuwenhuis
Niets te verbergen en toch bang
Nederlands

Van iedereen die naar Amerika vliegt, een geneesmiddel voorgeschreven krijgt bij de huisarts, simpelweg op het internet surft of mobiel belt zijn (persoonlijke) gegevens bekend.