Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Thema
In serie
Nederlands

Eetstoornissen

Wat er aan te doen?
Henk Trip, Rogier Hoenders

Hoe kan het toch dat zo iets gewoons als eten een probleem kan worden? Dat gebeurt als eten en niet-eten gekoppeld raken aan zorgen over je gewicht en hoe je jezelf ziet en waardeert.

In onze westerse maatschappij is de verleiding tot lekker eten groot, maar is het ideaalbeeld slank, met als mogelijk gevolg ingrijpende persoonlijke problemen.
Eetstoornissen zijn geen ‘meidenziekten’ of ‘doorgeschoten lijnpogingen’, maar ernstige psychische ziekten, die te maken hebben met een non-stop obsessie met eten en gewicht. Overgewicht, anorexia nervosa en boulimia nervosa zijn grote problemen die diep ingrijpen in het leven van de betrokkenen. Vroegtijdige signalering is belangrijk, maar wordt vaak belemmerd door ontkenning en schuldgevoel bij personen met een eetstoornis. Ook is er vaak onbegrip en gebrek aan kennis in hun directe omgeving. De behandeling van eetstoornissen kan een zware en langdurige strijd zijn voor de patiënt en zijn of haar omgeving.

Psychotherapeut Henk Trip vertelt hoe vaak eetstoornissen voorkomen en welke behandelingen er in de reguliere geestelijke gezondheidszorg mogelijk zijn.
Psychiater Rogier Hoenders vertelt over het integreren van complementaire, alternatieve en reguliere behandelwijzen in het project Integrale Psychiatrie van Lentis (voorheen GGz Groningen). Cliënten kunnen sinds kort naast bestaande behandelingen ook kiezen voor aanvullende geneeswijzen waarvan het effect bewezen is; bijvoorbeeld voedingssupplementen, meditatie of kruidengeneeskunde. Ook bij eetstoornissen kan een integrale aanpak vruchten afwerpen. Hoe werkt deze integrale aanpak en wat zijn de ervaringen en resultaten?

Henk Trip is in Lentis op twee plekken werkzaam voor patiënten met eetstoornissen. In het Centrum voor Klinische Psychotherapie als psychotherapeut en als programmanager voor PsyQ.

Rogier Hoenders is psychiater en onderzoeker bij Lentis. Hij is oprichter van het Centrum Integrale Psychiatrie en doet onderzoek naar de effectiviteit en veiligheid van complementaire en alternatieve geneeswijzen voor psychische stoornissen.

Ook in deze serie

Deirdre Enthoven
Professionals en hun dilemma's
Nederlands

Of het nu gaat om managers en bankiers of medewerkers van de IND en Bureau Jeugdzorg, vrijwel iedereen loopt in zijn werk wel eens tegen een dilemma op.

Zie ook

Merlin Donald
Brain and Culture
English

For century’s philosophers, scientists and lay people alike have assumed consciousness to be the most distinctive feature of human nature.

Peter Gøtzsche
Look up the Evidence Yourself
English

What is best thing to do when you’re feeling ill? In the time of internet and information overload, it is awfully difficult to tell who, or what to trust for medical advice.