Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
In serie
Nederlands

Viva La Focus

Jij en je mobiel | Civil Journalism - Iedereen journalist?

Op 11 april 2008 staat filmtheater Images een hele dag in het teken van de mobiele telefoon als camera. Dit project van het Goninger Forum behelst onder meer een wedstrijd voor filmpjes gemaakt met de mobiel. Maar er zijn ook twee debatten, georganiseerd door Debatcentrum DwarsDiep.

Jij en je mobiel
Martijn de Waal
Zonder mobiele telefoon in de broekzak – liefst uitgerust met vette ringtone, mp3- speler en fotocamera – gaat de gemiddelde jongere de deur niet uit. Constant bereikbaar zijn is heel normaal geworden. Steeds in staat zijn om grappige voorvallen te fotograferen of te filmen ook. En YouTube was zonder al die mobieltjes met camera vast niet zo’n drukbezochte site geworden.

Wat voor gevolgen hebben mobiele telefoons met camera eigenlijk? Is het alleen maar leuk? Handig? “Lachen?” Hoe veranderde het mobielrtje de jeugdcultuur, etiquette, privacy, humor? Is het erg om jezelf terug te zien op YouTube terwijl je aangeschoten op een schoolfeestje was? Hoe reageren ouders? Leraren? Mag de mobiel mee de klas in? Wat vindt de school van happy slapping op het schoolplein?

De Groningse filosoof Martijn de Waal vertelt kort over zijn onderzoek naar deze onderwerpen en verwijst naar het land waar de mobiele telefoon nog veel belangrijker is: Japan. Daarna gaat de zaal in debat onder leiding van debattrainer Roderik van den Bos. Er zijn filmpjes te zien met Groningse scholieren die aan Videyou vertellen wat hun mening is over dit onderwerp.


Civil Journalism – Iedereen journalist?
Over de nieuwe journalistieke werkelijkheid
Hans Laroes, Huub Wijfes, Hansje van Etten, Louis Bollee
‘De krant is een meneer’, was een gevleugelde uitdrukking. Verslaggever een echt beroep. Uit de veelheid aan actualiteiten filterden professionals het nieuws. De burgers waren louter nieuwsconsument.
Dat is inmiddels heel anders: burgers maken zelf nieuws, bloggen dat het een aard heeft en schieten, dankzij de mobiele, ook nog eens foto’s die in no time voor iedereen beschikbaar zijn. Die blogs en dat zelf aangeleverde nieuws gaat allang niet meer alleen over privé-niemendalletjes. Zonder blogs en mobiele (camera) telefoons wisten we beslist minder over de oorlogswerkelijkheid in Irak en de opstand in Myanmar/Birma.

De grenzen tussen nieuwsmakers en –gebruikers, professionals en amateurs zijn vervaagd. Wat betekent dat voor de kwaliteit van het nieuws en de vitaliteit van onze democratie? Burgers zijn zelfbewuster of eigenwijzer geworden en bepalen liever zelf welk nieuws relevant is. Actieve, zelfbewuste burgers, wat is er mooier voor een democratie? Maar was het nu juist niet de functie van serieuze media om het nieuws focus te geven, te selecteren en te duiden? Is deze nieuwe trend een verarming of juist een verrijking?
 
Over deze nieuwe journalistieke werkelijkheid buigt zich een kundig panel met onder andere Hans Laroes (hoofdredacteur achtuurjournaal), Huub Wijfjes (RUG-opleiding journalistiek), Hansje van Etten (Holland.doc) en Louis Bollee (van de nieuwssite Skoeps.nl), onder leiding van Jan Rietman (docent journalistiek Hogeschool Windesheim).
 

Ook in deze serie

Placeholder
Paul Ulenbelt, Marc Heemskerk, Jaap Borg
Wanneer gaan we met pensioen?
Nederlands

Als de voortekenen niet bedriegen, gaat de pensioengerechtigde leeftijd omhoog naar 67. Tenminste, dat geldt voor de jonkies onder ons. Erg?

Placeholder
Marc Chavannes, Jaap de Wilde
Democratie, besluiteloosheid en uitstelgedrag
Nederlands

Tijdens de algemene politieke beschouwingen kreeg PM Balkenende - die kampte met een vormcrisis - vooral voor de voeten geworpen dat zijn kabinet met belangrijke beslissingen ve

Zie ook

Rien Herber, Linda Steg en Machiel Mulder
Nederlands

Wat is er wetenschappelijk bekend over schaliegas en de gevolgen van ‘fracking’? Hoe zit het eigenlijk met de kosten-baten-analyse van schaliegaswinning?

Redmond O'Hanlon
A Journey through the History of Evolution
English

As adventurer, writer of travel books, scientist and Darwin specialist, Redmond O’Hanlon won the hearts of a broad audience.