Skip to main content
Theme
Nederlands
Time
20:00
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
Uitverkocht!

Je moet werken voor je geld

Rutger Bregman

'Je moet werken voor je geld.' Het is een overtuiging die nog altijd van links tot rechts wordt gedeeld. Maar in de afgelopen paar jaar is een revolutie in het denken over armoede, werk en welvaart op gang gekomen: de groeiende populariteit van het basisinkomen.
Het is een idee dat dwars door de oude scheidslijnen van links en rechts heen gaat. En het is een idee dat groot enthousiasme oproept, grote verontwaardiging en bovenal: grote vragen.

Als je mensen zomaar geld geeft dan doen ze niks meer, denken we vaak. Maar een berg aan wetenschappelijk onderzoek wijst inmiddels het tegendeel uit: gratis geld helpt. Het is tijd voor een radicale hervorming van de verzorgingsstaat, zo betoogt Rutger Bregman dan ook. Tegelijkertijd moeten we nadenken over heel andere definities van woorden als ‘werk’, ‘welvaart’ en ‘vooruitgang.’

Rutger Bregman is historicus. Als correspondent Vooruitgang schrijft hij vanuit een historisch perspectief over economie, politiek en vooruitgang. Rutger schrijft over wat wél goed gaat in Nederland en de wereld. En wat er beter kan in de hoop hiermee het zwarte wereldbeeld dat veel mensen hebben te veranderen. Rutger publiceerde vier boeken: Met de kennis van toen (2012), De geschiedenis van de vooruitgang (2013), Gratis geld voor iedereen (2014) en Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers (met Jesse Frederik, 2015).

Also in this series

See also

Placeholder
Prof. Emanuel de Kadt
A Condition for Development?
English

On the issue of immigration and integration, a cold wind is blowing in Europe.

Placeholder
Martha Nussbaum
English

Emotions shape our mental and social lives. However, moral philosophy paid scant attention to emotions and found it hard to judge them.

Mmv. Jacques Wallage, Kees de Vey Mestdagh, Just Stam, Jeanne Mifsud Bonnici, Peter van den Ende en Rieks Taal. Olv. Frans van der Haar
Nederlands

Kan de overheid ons nog beschermen zonder in onze privégegevens te kijken? Wat weet de overheid al over ons?