Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Tijd
20:00
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
Uitverkocht!

Je moet werken voor je geld

Rutger Bregman

'Je moet werken voor je geld.' Het is een overtuiging die nog altijd van links tot rechts wordt gedeeld. Maar in de afgelopen paar jaar is een revolutie in het denken over armoede, werk en welvaart op gang gekomen: de groeiende populariteit van het basisinkomen.
Het is een idee dat dwars door de oude scheidslijnen van links en rechts heen gaat. En het is een idee dat groot enthousiasme oproept, grote verontwaardiging en bovenal: grote vragen.

Als je mensen zomaar geld geeft dan doen ze niks meer, denken we vaak. Maar een berg aan wetenschappelijk onderzoek wijst inmiddels het tegendeel uit: gratis geld helpt. Het is tijd voor een radicale hervorming van de verzorgingsstaat, zo betoogt Rutger Bregman dan ook. Tegelijkertijd moeten we nadenken over heel andere definities van woorden als ‘werk’, ‘welvaart’ en ‘vooruitgang.’

Rutger Bregman is historicus. Als correspondent Vooruitgang schrijft hij vanuit een historisch perspectief over economie, politiek en vooruitgang. Rutger schrijft over wat wél goed gaat in Nederland en de wereld. En wat er beter kan in de hoop hiermee het zwarte wereldbeeld dat veel mensen hebben te veranderen. Rutger publiceerde vier boeken: Met de kennis van toen (2012), De geschiedenis van de vooruitgang (2013), Gratis geld voor iedereen (2014) en Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers (met Jesse Frederik, 2015).

Ook in deze serie

Zie ook

Pre-Premiere screening of
With an introduction and Q&A by Tom Postmes
The Stanley Milgram Story
English

In 1961, famed social psychologist Stanley Milgram conducted a series of radical behavior experiments that tested ordinary humans willingness to obey authority.

Jan Swinkels
Massamedia en beeldvorming in de gezondheidszorg
Nederlands

Wat is de invloed van beeldvorming in de media op het handelen van burgers, patiënten, zorgorganisaties en zorgprofessionals?

Hanze Jeugdlezing
Lonneke van Duurling
Signaleren en bewijzen
Nederlands
Wat moet je doen als je als leerkracht of jongerenwerker vermoedt dat een kind thuis mishandeld wordt?