Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
In serie
Nederlands
Locatie

Der Aa-Kerk
Akerkhof 2
Groningen
Nederland

Tickets
€7,50/€5,- voor SG-pashouders en studenten

Voltooid

Nieuw licht op een zelfgekozen dood
Bert Keizer en Donald van Tol

De filosofen Coen Simon en Frank Meester spreken in de serie Nieuw Licht met filosoof, schrijver en arts Bert Keizer over zijn essay Voltooid, waarin hij reageert op de achttiende-eeuwse filosoof David Hume die het recht op een zelfgekozen dood bepleitte. Keizer werpt de vraag op hoe we op een ook voor nabestaanden draaglijke wijze uit het leven kunnen stappen. Coreferent is medisch ethicus Donald van Tol.

De Schotse filosoof David Hume (1711-1776) pleitte al in de achttiende eeuw voor het recht op een zelfgekozen dood. ‘Het leek zo eenvoudig en overtuigend om te stellen dat mensen die binnenkort toch doodgaan, maar die vreselijk lijden, gewoon om de dood mogen vragen,’ reageert Bert Keizer in Voltooid op het pleidooi van Hume. ’En kijk eens in wat voor problemen we terecht zijn gekomen.’ Keizer legt de vele fundamentele verschillen tussen de jaarlijks duizenden levensbeëindigingen bloot. Van euthanasie bij terminale ziekte zijn we aangekomen bij de eis dat iedereen over een overdosis moet kunnen beschikken. En hoewel we onze dood durven te plannen nu we ons niet meer tegenover God hoeven verantwoorden, blijft de verantwoording tegenover naasten en geliefden. Soms slagen we erin om op een draaglijke wijze uit de kring te stappen waarbinnen we gekoesterd worden. Maar is er een antwoord op de vraag of we dit nu wel of niet goed doen?

Bert Keizer studeerde filosofie aan de universiteit van Nottingham en geneeskunde in Amsterdam. Hij werkt bij de Levenseindekliniek en is schrijver van diverse boeken. In 1994 debuteerde Keizer met Het Refrein is Hein. Andere succesvolle boeken van zijn hand zijn: Waar blijft de ziel (2013), Tumult bij de uitgang (2013) en Vroeger waren we onsterfelijk (2016). Hij schrijft columns voor Trouw, Filosofie Magazine en Medisch Contact.

Donald van Tol is medisch ethicus en lid van de regionale Toetsingscommissie Euthanasie. Hij werkt als docent bij de huisartsopleiding van het UMCG en aan de vakgroep sociologie (sociologie van gezondheid welzijn en zorg) van de RUG.

De bedenkers van Nieuw Licht

Coen Simon is schrijver en filosoof. Zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next en Trouw zijn spraakmakend in het publieke debat. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden en Filosoferen is makkelijker als je denkt. In 2012 won hij de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek met En toen wisten we alles

Frank Meester is filosoof, schrijver en publicist. Van zijn hand verscheen onder meer Zie mij. Filosofie van de ijdelheid en Islam. Samen met zijn broer Maarten schreef hij de bestseller Meesters in de filosofie en met denker des vaderlands Marli Huijer publiceerde hij Goudmijn van het denken

Ook in deze serie

GEANNULEERD
GEANNULEERD - Abdelkader Benali
Racisme uitgelegd aan onszelf
Nederlands

Hoe zijn racisme en tolerantie de afgelopen decennia veranderd?

GEANNULEERD
GEANNULEERD - Frank Koerselman
Nederlands

Vroeger was het enige recht van de vrouw het aanrecht en de man was de baas in het gezin. Maar tijden veranderen.

Zie ook

Kenniscafé Groningen
Met Amy Pieper, Anne Siersema, Roelof Hut en Tom Versteeg
Nederlands

Veel tieners zijn avondmensen. Hoe komt dat en moeten scholen hun tijden aanpassen?