Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
In serie
Nederlands

De onzin van het moderne management

Arjen van Witteloostuijn

Over de plaats van management in moderne organisaties is onrust ontstaan. De kritiek op het moderne management neemt toe, zowel in de private als de publieke sector. Het argument is dat we te veel managers hebben, dat ze vooral in de weg lopen, en dat ze te veel verdienen. Het gevolg is dat managers meer kosten dan ze opleveren. Ze bedenken nieuwe structuren; ze gaan tot mislukken gedoemde expansieavonturen aan; ze komen aanzetten met nieuwe regels ten behoeve van procesverbeteringen; ze introduceren allerlei prestatiemetingen; ze vragen 'consultants' om reorganisatieadviezen; ze vergaderen over van alles en nog wat; ze sturen iedereen op een coachingscursus; et cetera. Kortom: het personeel heeft vooral last van ze.

Snijdt deze kritiek hout? In deze lezing wordt de rol van het moderne management kritisch tegen het licht gehouden. Verschillende managementmythen zullen worden ontkracht. Ook voor managers geldt: schoenmaker hou je bij je leest en in de beperking toont zich de meester.

Prof.dr. A. van Witteloostuijn is hoogleraar economie aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoogleraar strategie aan de Britse University of Durham. Daarnaast is hij lid van de Raad van Economische Adviseurs (REA) van de Tweede Kamer en columnist bij het Algemeen Dagblad.

Ook in deze serie

Hanze Lecture
Frank Quix
English

The downfall in the retail sector seems to be unstoppable. The internet is often mentioned as the major disrupting factor. But, is this really the case?

Zie ook

Placeholder
Meindert Fennema, Anton Zijderveld, Kay van de Linde, Geert Spieker
Vloek of zegen?
Nederlands

De SP is in de Tweede Kamer al een heel grote partij en Wilders’ PVV doet het in de peilingen uitstekend.

Henkjan Honing, Carel ten Cate, Yuri Honing
Nederlands

Een duif kan componisten van elkaar onderscheiden, geelkuifkaketoe Snowball danst op de maat en een spreeuw kan toonladders herkennen.

Nederlands

De afgelopen maanden werkte stagiair-programmamaker Lyanne Levy bij Studium Generale Groningen aan een lezingenserie over interesse in misdaad: Fascinatie voor het kwa