Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Nederlands

Een koninkrijk onder spanning

Over Nederland en de Antillen
Drs. Norine M.G. Senior, Mr. Mentko Nap, Jan van Heukelum

Op 1 juli 2007 gaat er het nodige veranderen binnen ons Koninkrijk. Althans, dat zijn de plannen. Over hoe de staatkundige verhoudingen tussen Nederland en de vijf eilanden van de Nederlandse Antillen er in de toekomst uit moeten gaan zien, verschillen de meningen aanzienlijk. Curaçao en St. Maarten gaan liever als apart koninkrijksdeel verder, terwijl Bonaire en Saba juist directere banden met Nederland willen aanknopen. Dat de Nederlandse Antillen moeten blijven bestaan – zij het in een gewijzigde vorm - vindt eigenlijk alleen de bevolking van St. Eustatius. Inderdaad, dat er iets moet veranderen in de relatie tussen Nederland en de Antillen, daar is iedereen het wel over eens. Maar wat dan precies, dat blijft de vraag.
Niet alleen de staatkundige verhoudingen zetten de Koninkrijksrelatie onder druk. Er zijn meer heikele kwesties. Mag Antilliaanse jongeren zonder werk of opleiding nu wel of niet de toegang tot Nederland geweigerd worden? De juridische basis hiervoor lijkt wankel, maar minister Verdonk is vastberaden haar plannen door te zetten. Tot ergernis van onze Caribische rijksgenoten.
Daarnaast verschijnen in de media regelmatig verhalen over drugshandel en criminaliteit bij Antilliaanse jongeren en over corruptie en armoede op het Caribische eilandenrijkje. Hoe zit het echt en wat moet en kan Nederland er aan doen?

Wat staat Nederlanders en Antillianen te wachten als de huidige plannen worden uitgevoerd? Moet Nederland de Antillen maar voor een euro verkopen of hebben we als voormalig kolonisator een ereschuld in te lossen?

Kom naar het 28e editie van Studentendiscussiecafé en discussieer mee over de toekomst van ons Koninkrijk en andere vragen. Laat je mening horen, of scherp hem aan.

Gasten:
Drs. Norine M.G. Senior, voorzitter van de Commissie ter bevordering van integratie voor Antillianen en Arubanen in Groningen e.o.
Mr. Mentko Nap, promovendus Staatsrecht aan de RUG
Jan van Heukelum, Eerste-Kamerlid voor de VVD en lid van de commissie Antilliaanse Zaken

De discussie wordt geleid door Roel Westerhof, beleidsadviseur van het college van bestuur van de Hanzehogeschool Groningen.

Ook in deze serie

Placeholder
Gespreksleider: Doeko Bosscher, hoogleraar Eigentijdse Geschiedenis aan de RUG
Het Grote Amerikaanse Verkiezingsdebat
Nederlands

De epische strijd tussen de Democraten Barack Obama en Hillary Clinton om de nominatie voor presidentskandidaat vindt in Groningen een nieuw hoogtepunt.

Placeholder
Theo Bouman, Berend van der Lei, Larissa Pans, Marije Lieuwens
De dwang van schoonheidsidealen
Nederlands

Iedereen wil mooi zijn, of op zijn minst mooi gevonden worden door anderen. Jonge meiden en hun moeders worstelen beiden met hun lichaam.

Zie ook

Placeholder
Prof. Emanuel de Kadt
A Condition for Development?
English

On the issue of immigration and integration, a cold wind is blowing in Europe.

Bruno Verschuere
Memory detection, not lie detection
English

How can we detect liars? Lie detection tests such as the polygraph and verbal content analysis are often applied, but are often invalid. How can a lie be revealed?  

Kenniscafé Groningen
Pieter Nanninga, Dick de Boer en Menno Gerkema
Nederlands

In seculiere samenlevingen wordt geweld bestempeld als ‘zinloos geweld’, in naam van religie krijgt geweld wel betekenis.