Favorieten van 2020
De meesten van ons willen 2020 zo snel mogelijk achter zich laten. Toch blikken we even terug op afgelopen jaar. Het was immers niet alleen maar kommer en kwel. We hebben ook ontzettend veel leuke programma’s neergezet. Hier een aantal favorieten van het team op een rij (in willekeurige volgorde).
#1 Online boekenclub met Lien de Jong
Weten je docenten op leeftijd nog steeds niet hoe ze een online lezing moeten houden? Voor 80-plusser Lien de Jong was het geen enkel probleem! Lien zou oorspronkelijk te gast zijn bij Meet the Dutch: Perceptions of World War II, maar dat werd door de uitbraak van Covid-19 geannuleerd. Als alternatief organiseerden we samen met City Central en Boekhandel van der Velde een online book club waar we mensen vroegen het boek The Cut Out Girl van Bart van Es te lezen. The Cut Out Girl vertelt het levensverhaal van Lien die als Joods meisjes moest onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog. We mochten haar alles vragen en ondanks de fysieke afstand ontstond er een open en intiem gesprek. Alle deelnemers bleken Nederlands te spreken, dus is het gesprek voortgezet in het Nederlands. Maar voor wie er niet bij kon zijn, schreven we een verslag in het Engels. Nieuwsgierig naar het hele gesprek? Je kunt hier de opname terugkijken.
#2 DNA - Lieven Scheire
Lieven Scheire op Noorderzon was ons eerste fysieke programma met publiek na de eerste lockdown. Het was fijn om elkaar weer te zien en de kleinschalige setting in het Grand Theatre had eigenlijk wel iets. Ook de humoristische manier van vertellen van Lieven Scheire was welkom. Naast dat zijn programma je aan het denken zette over de maatschappelijke vraagstukken rondom het gebruik van DNA in onze maatschappij, werd er ook veel gelachen om zijn anekdotes. Kijk maar eens naar de fragmenten Genderselectie, Golden State Killer, en My Friend Again uit zijn show. Helaas hebben we geen opname maar we schreven wel een terugblik met een watchlist over DNA en menselijke genetica voor wie zich verder in het onderwerp wil verdiepen.
#3 Kenniscafé Virusverhalen
We konden er niet omheen afgelopen jaar: het virus. We organiseerden tal van programma’s rondom de uitbraak van Covid-19, waaronder Is Healthcare a Human Right? met Brigit Toebes en Hoe maak je een vaccin? met Cecile van Els. Ook verzamelde we op onze blog artikelen waar Groningse wetenschappers spraken over de coronacrisis. Maar een hoogtepunt was wel het Kenniscafé Virusverhalen. In dit programma gaven viroloog Alex Friedrich, wetenschapshistoricus Rina Knoeff en econoom Dirk Bezemer een eigen perspectief op de uitbraak van het coronavirus, allen vanuit hun eigen onderzoeksgebied. Heb je dit Kenniscafé gemist? Kijk het hier terug.
#4 Dinosauriërs
Wie houdt er nu niet van dino’s? Bijna ieder mens, jong of oud, gaat een fase door met een fascinatie voor deze uitgestorven giganten. Maar klopt ons beeld van deze mysterieuze reuzen wel? Drie enthousiaste sprekers vertelden ons meer in de lezingenserie Dinosaurs. Paleontoloog Steve Brusatte trapte af met The Rise and Fall of the Dinosaurs en vertelde kleurrijk over hoe we dinosauriërs nog steeds terugzien in sommige vogels (kijk terug). Paleontoloog Anne Schulp nam ons mee naar de opgravingen in Hunting Dinosaurs en cultuurhistoricus Ilja Nieuwland liet zien hoe onze beeldvorming over dinosauriërs gekleurd is in Big, Fierce, Extinct (kijk terug). Volgens hem kunnen we iets van het lot van deze dieren leren als het om onze eigen toekomst gaat.
#5 Make Your Own Cartoon
Ook de workshop Make Your Own Cartoon met illustrator Sanne Boekel en researcher Alberto Godioli, het laatste programma uit de serie Laughing Matters, scoorde goed. Hier keken we niet alleen naar het belang van humoristische cartoons en de morele regelgeving omtrent satire, maar gingen we ook gelijk zelf aan de slag. Nieuwsgierig hoe dit eraan toe ging? Lees hier ons verslag. Het spanningsveld tussen vrijheid van meningsuiting en belediging van satire werd weer een actueel thema later in het jaar. De leraar Samuel Patie werd vermoord na het tonen van spotprenten. We vroegen Alberto Godioli daarom terug voor Let’s Ask: When does humour go too far? om context te bieden bij een actuele discussie: het spanningsveld tussen vrijheid van meningsuiting en het beledigen van andermans cultuur of religie.
#6 Fascinatie voor het kwaad
Onze stagiaire Lyanne heeft een uitzonderlijke stage gehad. Haar lezingenserie Fascinatie voor het kwaad werd van het voorjaar naar het najaar verplaatst, en moest uiteindelijk online plaatsvinden vanwege de coronamaatregelen. Lyanne zat niet stil en schreef over de aanleiding voor het maken van deze serie en haar eigen fascinatie voor misdaad. Hoe komt het dat we zo graag kijken naar misdaadseries? Waarom voelen we ons zo aangetrokken tot slechte karakters in films? En kunnen bepaalde vormen van cultuur ook bijdragen aan de verheerlijking van geweld? Criminoloog Dina Siegel laat zien hoe criminele cultuur georganiseerd is en criminoloog Robby Roks onderzoekt de ‘digitale straat’ en of drillrapvideo’s bijdragen aan geweld. Filosoof Ellen ter Gast sloot de serie af met wat bad boys (en girls!) ons vertellen over onze eigen moraal. Zij stuurde ons naar huis met veel kijktips.